Hier moet je op letten bij het regelen van een begrafenis

0
359

Het overlijden van een dierbare brengt een heleboel emoties met zich mee. Het rouwproces kent vele fases, maar voordat je überhaupt kunt beginnen met het verwerken van je verdriet, moet je eerst de uitvaart regelen. Natuurlijk wil je dat jouw dierbare een prachtig laatste afscheid krijgt, maar hoe weet je nou zeker dat je niets belangrijks vergeet? Het is heel begrijpelijk dat je opziet tegen het regelen van de begrafenis. Een lijstje met belangrijke zaken, kan je dan vooruit helpen. In dit artikel lees je precies waar je op moet letten bij het regelen van een begrafenis.

De wensen van de overledene

Het is heel begrijpelijk dat jij je eigen voorkeuren en wensen hebt voor de uitvaart van jouw dierbare. Toch is het ook belangrijk om rekening te houden met de wensen van de overledene. Misschien heeft hij of zij wel een lijstje achtergelaten met wensen? Zo niet, dan kun je zelf natuurlijk veel bedenken. Woonde de overledene bijvoorbeeld zijn hele leven aan de Leidsche Rijn in Utrecht? Dan ga jij natuurlijk de begrafenis regelen Utrecht. Hier heeft de overledene immers zijn laatste momenten doorgebracht. Deze kleine puntjes lijken misschien niet belangrijk, maar zorgen juist voor de sfeer en de warmte tijdens de uitvaart.

Het versturen van de rouwkaarten

Je wilt natuurlijk iedereen op de hoogte stellen van het heengaan van jouw dierbare, én ze de mogelijkheid geven om afscheid te komen nemen tijdens de condoleance of de uitvaart. Hiervoor versturen we rouwkaarten. Er zijn een heleboel verschillende rouwkaarten, en het design dat je uiteindelijk kiest is volledig afhankelijk van je eigen persoonlijke voorkeur. Toch zijn er wel een paar dingen die op iedere rouwkaart behoren te staan. Laten we als voorbeeld een uitvaart Amsterdam nemen. Op deze rouwkaart wordt dan niet alleen de datum van overlijden, en de namen van de nabestaanden vermeld, maar ook het volledige adres. Er zijn immers tientallen mogelijkheden voor een uitvaart in Amsterdam.

De invulling van de afscheidsdienst

De afscheidsdienst is het laatste moment om afscheid te nemen van de overledene. Het is daarom belangrijk om de dienst zo persoonlijk mogelijk te maken. Dit kan op veel verschillende manieren, zoals met bloemen, foto's en muziek. Het is uiteraard belangrijk dat dit respectvol gebeurt, en goed past bij de overledene. Zorg daarom voor een goede balans tussen de wensen van de overledene én de wensen van de nabestaanden. Vind je het moeilijk om de juiste keuzes te maken? Dan kun je natuurlijk altijd een uitvaartverzorger om hulp vragen.