Nieuwe fiets aanschaffen? Let op deze dingen

0
390

Is je oude fiets aan vervanging toe, of ga je voor het eerst in lange tijd weer een fiets aanschaffen? Tegenwoordig is er een erg groot aanbod aan fietsen; van stadsfietsen tot e-bikes en van mountainbikes tot moederfietsen. Dit kan het lastig maken om te bepalen welke fiets nu echt geschikt is voor jou. Daarom lees je in dit blog alles wat je moet weten om je ideale fiets te vinden. 

Waar wil je de fiets voor gebruiken?

Allereerst is het belangrijk dat je helder hebt voor welk doel je de fiets wil gebruiken. Wil je de fiets gebruiken voor woon-werkverkeer, het doen van de boodschappen en/of het vervoeren van je kinderen? Dan is een omafiets, damesfiets, bakfiets, moederfiets of stadsfiets met lage instap het beste geschikt. Wil je echter ook langere fietstochten kunnen maken, dan is een hybride of elektrische fiets beter geschikt. Wil je lekker snel kunnen fietsen, dan kies je voor een race- of ligfiets. 

Welk budget heb je beschikbaar?

Het is belangrijk om vooraf te bepalen welk bedrag je maximaal aan je fiets wil en kunt uitgeven. Zo kun je gemakkelijk een selectie maken uit de vele beschikbare soorten fietsen en kun je kiezen of je een kiest voor een nieuwe fiets kopen of toch liever een tweedehands model aanschaft. 

Hoe fiets je het meest comfortabel? 

Om echt lekker op een fiets te kunnen fietsen, is het belangrijk dat de fiets op het gebied van de framemaat, het stuur, de versnellingen en de remmen.

De framemaat

Ga je een nieuwe fiets kopen? Dan is het belangrijk dat de fiets de juiste framemaat heeft, zodat je gemakkelijk op- en af kunt stappen en comfortabel kunt fietsen. Je kunt de ideale framemaat berekenen door de lengte van je binnenbeen tot aan de grond op te meten en te vermenigvuldigen met het getal 0.66. De uitkomst is je framemaat. 

Het stuur

Het stuur van de fiets is bepalend voor de houding die jij aanneemt bij het fietsen. Houd je ervan om rechtop te kunnen zitten bij het fietsen, kies hier dan ook je fiets en het stuur op uit. 

De versnellingen en remmen

Fiets je vaak met bagage, zware boodschappen of kinderen, of vaak door heuvelachtige gebieden? Kies dan voor een fiets met versnellingen. Komen deze situaties amper voor? Dan heb je in principe geen versnellingen nodig. Kijk ook of je nieuwe fiets beschikt over een handrem, terugtraprem of ander remsysteem en of je dit wel prettig vindt bij intensief gebruik.