Shutters VS houten jaloezieën: de grootste verschillen op een rij

0
565

Ga je raamdecoratie online kopen? Dan zijn shutters of jaloezieën een stijlvolle optie. De twee soorten raamdecoratie worden vaak met elkaar verward. Zowel shutters als jaloezieën geven een warme elegante look aan je woonruimte. Een andere overeenkomst is dat ze allebei bestaan uit horizontale lamellen die je kunt kantelen.

De verwarring kan ook voortkomen uit het feit dat ze vaak van hout worden gemaakt. Het hout geeft als materiaal een natuurlijke lichtinval en is qua sfeer een echte aanvulling op jouw interieur. Los van de overeenkomsten zijn er tussen shutters en jaloezieën ook genoeg verschillen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Het openklappen

Het grote verschil tussen shutters en jaloezieën zit hem in de manier waarop ze kunnen openklappen. Houten jaloezieën kun je meestal door middel van een koord op en neer halen. Bij shutters is dat niet het geval. Dat zijn complete luiken die je aan je raam worden bevestigd. Die kun je dus niet omhoog halen. In veel gevallen kun je ze wel opzij klappen.

Wat vaak wel bij allebei kan, is het kantelen van de lamellen. Zo kun je de hoeveelheid lichtinval bepalen en de mate van privacy. Ook hier zit wel weer een verschil. Bij shutters bedien je de stand van de panelen vaak met een stok of met de hand. En bij jaloezieën heb je daar een trekkoord voor.

Montage

Ook de manier van montage verschilt. Dit sluit aan bij het vorige verschil. Jaloezieën zitten namelijk aan de bovenkant van het raam bevestigd en shutters over het gehele raam. Dit maakt jaloezieën ook niet voor elk type raam geschikt. Als je een scheef raam hebt als een dakraam dan kun je beter voor shutters gaan.

De lamellen

Als je kijkt naar de vormgeving van de raamdecoratie, valt al snel op dat er een groot verschil is bij de lamellen. Die zijn bij shutters op een andere manier bevestigd dan bij jaloezieën. Bij shutters zitten ze namelijk standaard in een frame en bij jaloezieën worden ze aan een koord bevestigd. Met dat koord kun je de lamellen ook omhoog halen zodat je ze uit het zicht hebt hangen als je ze niet nodig hebt. Dit is bij shutters niet mogelijk, die zijn nagenoeg altijd in zicht. 

Materialen

Ten vierde bestaat er nog een groot verschil in de materialen waarvan de raamdecoratie wordt gemaakt. Bij shutters en jaloezieën zie je allebei vaak dat ze zijn gemaakt van hout. Toch kun je met jaloezieën meer kanten op. Zo komt het daarbij ook voor dat ze van aluminium of pvc worden gemaakt. Dit maakt jaloezieën geschikt voor meerdere ruimtes. Aluminium en pvc zijn over het algemeen namelijk onderhoudsvriendelijker, waardoor ze ook vaker in vochtige ruimtes als een keuken of badkamer worden geplaatst.