Het is tegenwoordig weer erg populair om geld te gaan beleggen. Dit hebben we voornamelijk te danken aan de enorm lage rentestand, maar ook deels door het internet dat het een stuk makkelijker maakt om te beleggen dan vroeger. Vooral door jongvolwassenen wordt er erg veel belegd, alles om maar een beetje extra geld te verdienen. Toch is het wel belangrijk dat je ook weet dat beleggen risico’s met zich meebrengt.
Hoelang kun je je geld missen?
Beleggen is iets wat rendabel kan zijn als je het doet over een langere termijn. Als je je geld voor een jaar belegt, zul je misschien wel een hoger rendement hebben dan als je gaat sparen, maar het kan soms ook vies tegenvallen. Als je gaat kijken naar de meeste markten, is het zo dat je op een langere termijn vaak wel een vaste groei ziet. Het is ook zo dat hoe langer mensen beleggen, des te groter de kans is dat je uiteindelijk winst gaat maken op je belegging.
Het is daarom ook niet verstandig om geld te gaan beleggen dat je binnenkort weer nodig hebt voor andere dingen. Ook is het sterk af te raden om geld te beleggen dat eigenlijk is bedoeld voor andere doeleinden. Als je bijvoorbeeld aan het sparen bent voor een huis, kun je vaak je geld wel wat langer missen, maar de kans is er wel dat je bij een slechte belegging delen van het gespaarde geld kwijt raakt.
Verschillende zaken om in te beleggen
Als je voor het eerst wilt gaan beleggen, zal het misschien best onoverzichtelijk lijken. Er zijn talloze ondernemingen waarin je kunt beleggen en tegenwoordig heb je ook zaken zoals cryptocurrency wat voor een buitenstaander nog ingewikkelder is. Je kunt met beleggen vaak zelf kiezen hoeveel risico je wilt nemen. Als je beleg in China etf zal dit een stuk minder risico met zich meebrengen dan als je je geld investeert in een hypecoin op een crypto-exchange.
Wel is het zo dat hoe groter het risico dat je loopt, des te hoger het potentiële rendement zal zijn. Je kunt als beginnend belegger onder andere beleggen in aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Dit zijn ook weer opties die verschillende risico’s met zich meebrengen. Wat voor jou het beste is, dat is niet zo 1,2,3 te zeggen. Dit is namelijk volledig afhankelijk van factoren als hoe risico-avers je bent en hoe je financiële situatie er aan toe is.