Belangrijke palm oil facts en alles wat je verder moet weten over palmolie

0
859

Palmolie is afkomstig van de vrucht van oliepalmbomen. Het draagt de wetenschappelijke naam Elaeis guineensis. Er kunnen twee soorten olie worden geproduceerd, namelijk ruwe palmolie en palmpitolie. De eerstgenoemde olie ontstaat door het persen van de vlezige vrucht. Palmpitolie ontstaat door het persen van de pit. Dit zijn nog maar enkele interessante palm oil facts. In dit artikel komen er nog veel meer aan de orde!

Wat is palmolie en welke voedingsstoffen en vitamines bevat het?

Palmolie is een sterk gezuiverde olie. Het is een mengsel van verzadigde en onverzadigde vetten en bevat de vitamine E, het is ook hoog in het mineraal zink, fosfor, kalium en magnesium. Het bevat de antioxidanten quercetine en kaempferol. Palmolie is goed voor je en wordt gebruikt bij het koken. Het is een goede vervanger voor plantaardige olie, maïsolie en olijfolie.

Waar komt de naam palmolie vandaan?

Het woord palm komt van de naam van de palmboom waar de olie vandaan komt. Hij groeit in Zuidoost-Azië. De olie heeft een hoog rookpunt. Het belangrijkste verschil is de kleur van de olie. Palmolie is groen als je het onder een microscoop bekijkt. Het is troebel wanneer bekeken onder een microscoop en het is geel wanneer bekeken op een oppervlak.

Wat kun je doen met palmolie?

Palmolie is goed om mee te koken en te bakken. Het is dan ook een goede vervanger voor olijfolie. Het heeft een hoog rookpunt. Hij is ook goed om in te bakken vanwege zijn hoge rookpunt. Het is een goede vervanger voor plantaardige olie. Dit wordt beschouwd als een olie van hoge kwaliteit vanwege de samenstelling en het rookpunt. Hij is geschikt voor frituren, sauteren, roerbakken, wokken en bakken.

In welke producten zit palmolie?

Palmolie zit in vrijwel alles. Zo zit het in bijna de helft van de verpakte artikelen die we in de supermarkt vinden, variërend van donuts tot pizza, chocolade en shampoo. Daarnaast wordt het gebruikt in diervoeding en als biobrandstof over de hele wereld.

Waarom is palmolie zo populair?

Palmolie is een zeer soepele olie met een aantal eigenschappen die het erg populair maken. Zo is het half vast bij kamertemperatuur waardoor het altijd smeerbaar blijft. Bovendien is het immuun voor oxidatie, wat voor langere houdbaarheid zorgt. Daarnaast is het het is veilig bij hoge temperaturen en zorgt het voor een knapperig uiterlijk bij gefrituurde producten. En tenslotte is het geurloos en kleurloos en verandert dus niets aan het uiterlijk of de geur van voedsel.

In welke delen van de wereld is palmolie erg populair?

Aanvankelijk was de olie palmboom te vinden in West-Afrika, maar tegenwoordig wordt hij vooral in Indonesië geteeld. Een palmolie boom houdt erg van zonlicht en vocht. Zodoende vind je deze bomen erg veel in Azië. Bovendien is er in Indonesië en Maleisië een toename van de palmolie productie. Ook in West-Afrika Thailand en Zuid- en Midden-Amerika is palmolie erg populair. In Oosterse en Afrikaanse landen wordt palmolie op grote schaal gebruikt als bakolie.