Een tuinhuis bouwen: tips!

0
514

Een tuinhuis kan echt een pareltje in de tuin zijn, niet alleen omdat het mooi staat maar ook omdat het gebruik kan variëren. De kinderen kunnen er heel veel plezier van hebben maar als ze groter worden kan het ook een hele fijne plek zijn om een eigen plek te maken waar je kan ontspannen. Een tuinhuis bouwen is een opgave maar het is niet onmogelijk om het zelf te doen.

Bouwpakket of niet?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: ga ik het zelf doen of niet? Houd in je achterhoofd dat het goed mogelijk is om een bouwpakket te bestellen voor het bouwen van een tuinhuis. Wanneer je hiervoor kiest heb je wanneer je gaat bouwen eigenlijk alles al paraat, waardoor je je beter kan focussen op het bouwen ervan in plaats van de voorbereiding. Het nadeel van een bouwpakket is dat er al een aantal keuzes voor je worden gemaakt. Het model staat bijvoorbeeld al vast, die kies je in plaats van dat je het zelf bedenkt. Het is wel goed om te weten dat het een enorme opgave is om zelf een tuinhuis te ontwerpen.

Constructie

Alles moet namelijk perfect in elkaar passen, anders komt er geen tuinhuis, of een slecht gebouwd tuinhuis en het is eigenlijk niet het risico waard om het te proberen zonder dat je weet wat je aan het doen bent. De belangrijkste onderdelen van de constructie zijn de fundering, het frame en het dak. Vooral de fundering is belangrijk, dat is waar het tuinhuis op staat.

Kies het juiste hout

En natuurlijk het hout, niet alleen voor de buitenkant is dit een belangrijke keus maar ook het soort hout heeft een grote invloed op het tuinhuis. Douglas hout bestaat uit allerlei verschillende soorten waardoor er  een grote kans is dat het perfecte hout voor jouw tuinhuis hier wel bij zit. Bedenk vooral wat je met het hout wilt gaan doen en hoe je het wilt bewerken. Sommige soorten hout zijn moeilijker bewerkbaar dan de ander.

Details

Bewaar het leukste voor het laatste, in dit geval de afwerking van het huis. Hier kan je echt je creativiteit op loslaten. Bedenk welke kleur je wilt voor het tuinhuis en hoe je het gaat schilderen, welke ramen er in gaan en hoe het dak eruit komt te zien. De ramen hebben ook een grote invloed op de binnenkant, namelijk: veel of weinig licht, er is voor iedereen een perfect tuinhuis!