Geld lenen voor een grote aankoop?

0
594

In één keer een grote aankoop aflossen is niet voor iedereen weggelegd. Daarom kun je ervoor kiezen om een lening af te sluiten om zo het bedrag in kleine termijnen terug te betalen. In principe zijn er twee mogelijke leningen waar je uit kunt kiezen, namelijk een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Deze keuze zal voornamelijk worden bepaald door het product waarvoor je de lening nodig hebt. Hieronder zullen we twee voorbeelden geven van twee hele verschillende goederen waar vaak leningen voor af worden gesloten. Op basis hiervan hopen we je te helpen met het maken van de juiste keuze. 

Verschil tussen persoonlijke lening en doorlopend krediet

Voordat we ingaan op specifieke voorbeelden is het handig om het verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet toe te lichten. Bij een persoonljike lening wordt het gewenste bedrag in één keer op je rekening gestort. Hieraan zit een vaste rente en looptijd gekoppeld, zodat je precies weet hoeveel je moet betalen binnen een bepaalde tijd. De rente bij een persoonlijke lening ligt vaak laag, dus het bedrag wat je uiteindelijk betaalt zal niet veel hoger liggen dan het aankoopbedrag. 

Als je kiest voor doorlopend krediet werkt het net wat anders. Hier spreken we namelijk van een flexibele lening. Je spreekt enkel een limiet af en verder bepaal je zelf hoeveel geld je opneemt en aflost. Ook bij een doorlopend krediet betaal je rente, al staat deze niet vast zoals bij een persoonlijk lening en kan dus gaan schommelen. Bovendien staat er geen looptijd vast, waardoor het aflossen vrijwel volledig in je eigen handen ligt. 

Motor of zonnepanelen financieren? Kies voor deze lening!

Nu de basis van de twee leningen bekend is, kunnen we ingaan op mogelijke aankopen. Zo worden motors vaak betaald aan de hand van een lening, omdat het vaak een grote aankoop omvangt. Een motor financieren kun je het beste doen met een persoonlijk lening. Aangezien de meeste motors na een aantal jaar vervangen dienen te worden, is het beter om een lening aan te vragen met een redelijk korte en vaste looptijd. 

En het financieren van zonnepalen dan? Voor zonnepanelen financieren is een persoonlijke lening in principe ook prima geschikt. Als je echter bezig bent met de verbouwing van je huis dan kan een doorlopend krediet wellicht de betere optie zijn. Doorlopend krediet komt vooral van pas als je in korte tijd veel aankopen wil verrichten en je nog niet zeker weet hoeveel het precies gaat kosten.