Welke rubberboot moet je kopen?

0
512

Rubberboten zijn perfect voor recreatievaart. De compactheid van deze boten maakt het makkelijk om ze te vervoeren en zijn bovendien in veel vaargebieden toegestaan. Er zijn drie soorten rubberboten waar je uit kunt kiezen, maar welke is nou het beste? Hieronder leggen we de soorten tegen elkaar en bespreken we de voor- en nadelen van bijvoorbeeld boten zoals stootwillen.

Een rubberboot met opblaasbare bodem

Van buitenaf is het verschil tussen de rubberboten lastig te zien, maar bij een aankoop zul je weldegelijk de verschillen ervaren. Zo heb je de rubberboot met opblaasbare bodem. Deze boten zijn licht en zullen volledig moeten worden opgeblazen. Wat een opblaasbare rubberboot prettig maakt is de snelle opberging. Je kunt de boot oprollen en in de auto plaatsen, zo vervoer je de rubberboot gemakkelijk van vaarplaats naar vaarplaats. Verder is een rubberboot met opblaasbare bodem vaak goedkoop: een goede optie voor de mensen die af en toe gebruik willen maken van hun rubberboot. Mocht je regelmatig tochtjes willen gaan maken, dan kun je wellicht beter kiezen voor een andere soort rubberboot. 

Kiezen voor een rubberboot met lattenbodem?

Als je net wat meer stabiliteit wil ervaren dan bij een opblaasbare bodem, dan kun je kiezen voor een rubberboot met lattenbodem. Hier zijn er latten in de onderkant van de boot verwerkt om zo een sterkere onderlaag te creëren. Verder is het ook niet langer nodig om de bodem op te blazen en hoef je enkel de zijkanten te vullen met lucht. Een rubberboot met lattenbodem is door de losse planken makkelijk op te rollen en te vervoeren. 

De voordelen van RIB boten

Een RIB heeft een harde bodem die van aluminium is gemaakt. De harde onderkant maakt het mogelijk om meer gewicht gedragen tegenover de andere soorten rubberboot. Zo kun je bijvoorbeeld bankjes in de boot plaatsen zodat je zitruimte hebt voor alle passagiers. Bovendien kun je ook zwaardere motors plaatsen in een RIB, die door het hogere gewicht niet in een andere soort rubberboot geplaatst kunnen worden. Een RIB ligt zwaarder in het water, waardoor het varen gemakkelijk is. Bij lichtere boten ga je over de golven heen, maar bij een RIB ga je er dwars doorheen. Dit maakt de rubberboot een stuk meer comfortabel.

Een nadeel van een RIB ten opzichte van boten met een opblaasbare of latten bodem is dat de opberging lastiger is. Door de aluminium bodem is het niet mogelijk om de rubberboot op te vouwen en kan vervoering zwaarder zijn.