Hoe kies je de fiets die bij jou past?

0
558

De stadsfiets, iedereen kent ‘m. Ze komen in allerlei soorten en maten, dat maakt het ook zo interessant om een nieuwe fiets aan te schaffen. De een gaat voor een chique fiets, de ander gaat voor een barrel en elke keuze heeft haar charme. Maar hoe kies je voor een fiets die bij je past? Om een keuze te kunnen maken is het handig om te weten welke overwegingen je moet maken. Als je hiervan op de hoogte bent is het fijner om te weten waar je naar zoekt.

Snelheid

Fietsen verschillen enorm qua snelheid. Niet alleen heeft dat te maken met het materiaal maar ook met het model. Als je echt een snelle fiets wilt, kies dan voor een licht model, eentje met dunne banden en een laag stuur. Deze fietsen zijn meestal geen stadfietsen, eerder racefietsen. Maar ook stadsfietsen kunnen een goede snelheid behalen als ze een goed model hebben.

Comfortabel of niet

Uiteindelijk is het belangrijk dat je goed kan fietsen. Voor dat stukje naar het station maakt het niet zoveel uit maar een halfuur fietsen naar werk is een stuk aantrekkelijker als de fiets comfortabel is. Dit heeft niet alleen met het zadel te maken maar ook met je zithouding. Bij een stadsfiets dames zit je meestal wat rechterop, heb je een betere houding om een goede afstand af te leggen.

Kosten

Het budget zegt vaak veel over een fiets, maar het hoeft ook weer niet alles te vertellen. Een stadsfiets dames kan jaren oud zijn, voor een paar tientjes aan te schaffen zijn maar nog jaren mee kunnen gaan. De beste stadsfietsen zijn echter vaak wel de nieuwere omdat de modellen constant vernieuwen.

Kwaliteit

Soms is het niet nodig om een hele dure fiets aan te schaffen. Het is een overweging die je kunt maken, maar als je alleen maar hele kleine afstanden rijdt is het eigenlijk niet nodig om een fiets van een paar honderd euro te kopen. De voornaamste reden is vanwege de kans dat de fiets gestolen wordt. Als de fiets in de schuur komt de staan is de kans dat dit gebeurt al minder, maar over het algemeen worden wat betere fietsen sneller gestolen en je kan jezelf afvragen of het het waard is om dan een dure fiets te kopen. Kwaliteit is fijn, maar dat hoeft niet te betekenen dat de fiets gloed nieuwe is, net zoals een tweedehands auto nog voor vele jaren plezier kan zorgen.