Dit is waarom iedereen op een elektrische fiets rijdt

0
276

Het kan je niet ontgaan zijn dat de elektrische fiets enorm toeneemt aan populariteit. Jong en oud zoeft over de straten op steeds hippere varianten van deze fiets. Daar is een goede reden voor. De elektrische damesfiets of herenfiets heeft namelijk een heleboel voordelen. Ben jij nog niet overtuigd? Lees dan deze blog. Daarna sta je vast en zeker te trappelen om ook een e-bike aan te schaffen.

De voordelen van elektrische fietsen

Als Nederlander is tegenwind een welbekend fenomeen op de fiets. Allemaal hebben we wel eens geploeterd tegen de wind in, vaak nog met een regenbui erbij ook. Het hoort er nu eenmaal bij als je graag op de fiets zit. Elektrische fietsen maken daar echter een einde aan. Nog steeds kun je heerlijk bewegen op de fiets, maar je krijgt bij het geval van tegenwind een helpende hand. Dankzij de motor op de fiets zul je merken dat het minder zwaar trappen is en dat je sneller vooruit gaat. Dat betekent niet alleen dat je door weer en wind op de fiets kan stappen – mits je in het bezit bent van goede regenkleding – maar ook dat je een stuk grotere afstanden kunt fietsen. De aanschaf van een e-bike zal ervoor zorgen dat je de auto vaker laat staan en lekker de fiets pakt voor elke bestemming!

Hoe werkt een e-bike?

Wie bang is voor de snelheid van een e-bike: maak je geen zorgen. Die heb je namelijk altijd zelf in de hand. De meeste elektrische fietsen hebben meerdere standen, waarbij je meer of minder ondersteuning bij het trappen krijgt. De motor van een e-bike analyseert bovendien jouw trapkracht, trapfrequentie en snelheid en past zich daarop aan. Een elektrische fiets zal daarom nooit met jou aan de haal gaan. Er zijn bovendien verschillende soorten motoren waar je uit kan kiezen. Sommigen zijn geschikt voor in de stad, terwijl anderen zich juist onderscheiden bij lange afstanden. Een e-bike werkt op een accu, die je telkens kunt opladen wanneer je de fiets niet gebruikt. Doe dit consequent, zodat je niet zonder stroom komt te zitten. Je kunt dan namelijk nog wel fietsen op je elektrische fiets, maar dan wel zonder trapondersteuning.

Elektrische fietsen in verschillende soorten

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel elektrische fietsen op de markt, in verschillende modellen en prijsklassen. Ook zijn er steeds meer tweedehands elektrische fietsen te vinden. Zorg er bij het aanschaffen van een tweedehands model wel voor dat je dit doet via een erkende verkoper, zoals een fietsenmaker. Deze zal de fiets controleren op gebreken en mankementen, zodat je zeker weet dat je een goed functionerend exemplaar aanschaft.