Wat is quercetine precies en waar gebruik je het voor?

0
812

Quercetine zorgt er onder andere voor dat zink supplement beter wordt opgenomen in je lichaam. Quercetine is een voedingsstof die onder andere voorkomt in rode uien, bessen, appels en kappertjes. Het is een krachtige flavonoïde en een pigment dat ervoor zorgt dat fruit en groente kleur krijgen. Het is een natuurlijke kleurstof die voorkomt in planten. Meestal beschikken de groente en fruit waar je het in terugvindt over rutine en vitamine C. Voorbeelden waar quercetine nog meer in voorkomt zijn boerenkool, citrusvruchten, pruimen, de Japanse notenboom en groene thee. Andere quercetine voeding is Sint Janskruid, bloemkool, broccoli, boekweit, dille, koriander, lavas, zoete aardappel en cranberries. 

Kiezen voor een quercetine supplement in plaats van natuurlijke voeding

Je lichaam neemt quercetine uit voedingssupplementen beter op dan rechtstreeks uit de voeding die je eet. In voeding heeft het een lage biologische beschikbaarheid. Dit betekent dat zodra je de groente of het fruit schilt en kookt de quercetine voor zeventig tot negentig procent verdwijnt. De tien tot dertig procent die het lichaam wel verteert, wordt verbonden aan antinutriënten en hierdoor is de opname door je lichaam beperkt. Als je de groente of fruit bereidt in de magnetron zal dit gehalte nog verder dalen. Deze voedingsstof als supplement is een zeer sterke antioxidant en kan onder andere uit de honingboom worden gewonnen. Het is tevens een plantaardig antihistaminicum en dit zorgt ervoor dat zink beter wordt opgenomen door je lichaamscellen. Flavonoïden zijn antioxidanten die standaard aanwezig zijn in plantaardige voedingsmiddelen. Dit betekent dat je ze niet kan terugvinden in dierlijke voeding. Deze groep antioxidanten is een onderdeel van de groep polyfenolen.

Waar zijn antioxidanten goed voor?

Een antioxidant speelt een belangrijke rol als je je cellen wilt beschermen tegen oxidatieve stress. Dit betekent dat het de lichaamscellen beschermt tegen invloeden die van buitenaf komen. Door genoeg antioxidanten in te nemen zorg je dat je weefsel en cellen gezond blijven. Als je besluit om quercetine als voedingssupplement in te nemen is het belangrijk om te weten dat er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Door de adviezen van de fabrikant, je diëtist of je dokter te volgen kan je ervoor zorgen dat je nooit teveel van deze werkzame voedingsstof binnenkrijgt. Het is mogelijk om deze voedingssupplementen te combineren met zink, vitamine B3, mega-resveratrol, pterostillbeen of EGCG van groene thee. In sommige gevallen zal je zien dat quercetine wordt aangeboden als een supplement wat al gecombineerd is met een van deze minerale of plantaardige supplementen. Je kan de supplementen het beste innemen met een maaltijd die voldoende vet bevat.